zaterdag 9 mei 2015

Context

De boekentoren is gebouwd in Gent, op de Blandijnberg. Het werd ontworpen door architect Henry van de Velde. Het is een modernistisch bouwwerk, omdat het gebouwd werd in de 20ste eeuw. In 1935 waren de plannen voor de toren klaar en in 1936 vingen de werken aan. In 1939 was de ruwbouw en een deel van de afwerking klaar.

De architect van de boekentoren, Henry van de Velde, was docent aan de universiteit Gent van 1926 tot 1936. In 1933 vroeg men of hij een bibliotheek voor de stad Gent kon ontwerpen. Daar stemde de architect mee in. Van de Velde was echter niet zijn hele leven architect. Hij had schilderkunst gestudeerd en raakte gefascineerd door de neo-impressionistische stijl. Dit was niet zijn enige interesse. Van de Velde hield ook van edelsmeedkunst, modeontwerpen en natuurlijk architectuur. Hij ontwierp vele gebouwen, waaronder het Kröller-Müller museum in Otterlo en de boekentoren in Gent. De architect wilde dat de toren een soort mascotte van de wetenschap zou zijn, naast de drie andere bekende torens van Gent, namelijk de Sint-Niklaaskerk, de Sint-Baafskathedraal en het Belfort.


De boekentoren is een bibliotheek voor de stad en universiteit Gent. Het is de belangrijkste opslagplaats voor boeken van de universiteit Gent en er liggen zo’n 3 miljoen of 46 kilometer boeken. In de Tweede Wereldoorlog werd het gebruikt door de Duitsers als centrum voor luchtafweer.
Henry van de Velde in 1904, foto Nicola Perscheid

Geen opmerkingen:

Een reactie posten